top of page
Writer's pictureSana Investments, GROUP

Αυτοάνοσα: Η σημασία της βιταμίνης D και των ωμέγα-3

Ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στην πρόληψη ασθενειών από λοιμώξεις και ασθένειες. Σε ένα άτομο όμως με αυτοάνοση νόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ενεργό και επιτίθεται κατά λάθος στα κύτταρα και τους ιστούς του ίδιου του σώματος. Αυτοάνοσα: Η σημασία της βιταμίνης D και των ωμέγα-3.

Υπάρχουν περισσότερες από 80 γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1. Υπολογίζεται ότι περίπου 5 έως 8 % των ανθρώπων παγκοσμίως ζουν με μια αυτοάνοση διαταραχή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS). Αυτοάνοσα: Η σημασία της βιταμίνης D και των ωμέγα-3

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν χαμηλότερο ποσοστό ασθενειών, όπως η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 25.000 άτομα με διάρκεια 5 έτη, έδειξε ότι η χορήγηση βιταμίνης D και ωμέγα 3 λιπαρών, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσου νοσήματος.

Ιδιαίτερα η έλλειψη βιταμίνης D, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση αυτοάνοσου νοσήματος, ενώ η χορήγηση της έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο σε πολλές μελέτες. Αντίστοιχα, η αντιφλεγμονώδης δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει συσχετισθεί με τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε πολλά αυτοάνοσα νοσήματα.

Η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 συνδέονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς εμφανίζονται τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ένας κληρονομικός σύνδεσμος υπάρχει σε πολλές αυτοάνοσες καταστάσεις και μπορεί ένας ιός ή ένας περιβαλλοντικός παράγοντας να πυροδοτήσει την ασθένεια εάν ένα άτομο έχει ήδη τα γονίδια για αυτήν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες σχετίζονται με τα επίπεδα βιταμίνης D. Μάλιστα κάποιες από αυτές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι πιο συχνές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη όπου τα επίπεδα βιταμίνης D είναι, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα λόγω της χαμηλής έκθεσης στον ήλιο, σύμφωνα με επίσημα επιστημονικά δεδομένα. Αρκετές κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Rheumatology, έχουν βρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Τα άτομα που έπαιρναν βιταμίνη D και ωμέγα 3 λιπαρά είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου



Παράλληλα, συγκρίθηκε η συχνότητα εμφάνισης αυτοάνοσων ασθενειών σε άτομα που έλαβαν βιταμίνη D (2000iu την ημέρα) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (1000mg την ημέρα) σε σχέση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ο χρόνος παρακολούθησης ήταν τα 5,3 έτη.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα άτομα που έλαβαν βιταμίνη D3, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή και τα δύο, είχαν 25-30% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος σε σχέση με την ομάδα των ατόμων που δεν λάμβαναν αγωγή με τα δύο αυτά μικροθρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέφεραν ότι: «Αυτά τα ευρήματα ταιριάζουν με αυτό που βλέπουμε στην πραγματική ζωή. Ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D και ωμέγα 3 σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Στο 99% των περιπτώσεων, τα επίπεδα είναι χαμηλά και στα δύο. Εκτός εάν παίρνουν ήδη συμπλήρωμα ή τρώνε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά ψάρια.

Η μελέτη κατέγραψε μειωμένη εμφάνιση στο σύνολο των αυτοάνοσων νοσημάτων. Παραδείγματα αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η νόσος του Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η ρευματική πολυμυαλγία και των υπόλοιπων αυτοάνοσων ασθενειών.

Ποιοι πρέπει να πάρουν συμπλήρωμα βιταμίνης D ή ιχθυελαίου;

Αν και αυτά τα ευρήματα παροτρύνουν τους ερευνητές να συστήσουν συμπληρώματα σε «σχεδόν όλους», πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα να ελέγξετε πρώτα τα επίπεδά σας. «Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά θα έχουν πιθανώς το μεγαλύτερο όφελος από τη λήψη ενός συμπληρώματος».

Ποια είναι η ενδεδειγμένη δόση;

Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτοάνοσων νοσημάτων σε γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω και άνδρες 50 ετών και άνω, συνιστούν 2.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D την ημέρα. Επίσης, συνιστάται η λήψη 1.000 χιλιοστόγραμμων (mg) ημερησίως θαλάσσιων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Παρόλα αυτά επισημαίνουν ότι είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα βιταμίνης D γιατί αποθηκεύεται στο λίπος μας και μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα». Αν και δεν είναι πολύ συχνό, η λήψη πολύ μεγάλων δόσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοξικότητα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Επίσης, χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα των συμπληρωμάτων, ιδιαίτερα των ιχθυελαίων.


Πηγή: https://www.naturanrg.gr/aftoanosa-i-simasia-tis-vitaminis-d-kai-ton-omega-3/

41 views0 comments

Comments


bottom of page