top of page
Writer's pictureSana Investments, GROUP

Τα 10 σημαντικότερα οφέλη του Tea Tree Oil / Melaleuca alternifolia

Εκατοντάδες ερευνητικά άρθρα έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το έλαιο Tea Tree που πιστοποούν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Εδώ είναι μόνο 10 από τα οφέλη του με αποδείξεις!

  1. Αντιβακτηριακό, αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό

  2. Αντικαρκινικό

  3. Αντιμυκητιακό, αντι-μούχλικό

  4. Αντιφλεγμονώδες, ανοσοδιεγερτικό

  5. Αντιπαρασιτικό

  6. Αντι-ιικό

  7. Θέματα Αναπνευστικού

  8. Εντομοαπωθητικό

  9. Στοματική υγεία και δόντια

  10. Για το δέρμα

Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες από τις μέλετες στο τέλος του άρθρου.

6 δημοφιλείς χρήσεις για το tea tree:

  1. Για τους μύκητες των ποδιών - Αραιώστε το έλαιο με ένα bio λάδι βάσης όπως καρύδα, κάνναβη, αμύγδαλο ή jojoba. Μια καλή αραίωση θα ήταν ένα μέρος λάδι δέντρου τσαγιού σε ένα μέρος λάδι φορέα (αραίωση 50 τοις εκατό). Εφαρμόστε σε μολυσμένες περιοχές με βαμβάκι ή μπατονέτα, δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα. Εάν η μυκητιακή λοίμωξη είναι σοβαρή και υπάρχουν ρωγμές στο δέρμα, μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό να χρησιμοποιήσετε αραίωση 50 τοις εκατό, μπορείτε να αραιώσετε περαιτέρω. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε έως ότου υποχωρήσει εντελώς το πρόβλημα.

  2. Ως αντιβακτηριακό μετά το ξύρισμα - Προσθέστε 15-20 σταγόνες tea tree σε δύο κουταλιές της σούπας βιολογικής φυτικής γλυκερίνης σε ένα καθαρό, άδειο γυάλινο μπουκάλι με καπάκι. Ανακινείστε καλά στο μπουκάλι και μτά προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Ανακινήστε ξανά. Εφαρμόστε μετά το ξύρισμα.

  3. Για να ηρεμήσετε την ψωρίαση και το έκζεμα - Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λάδι κάνναβης ή αμυγδάλου με πέντε σταγόνες tea tree oil και απλώστε στην πληγείσα περιοχή. Για να το καταπραΰνετε, προσθέστε πέντε σταγόνες λάδι λεβάντας στο μείγμα.

  4. Για πιτυρίδα, ξηρό τριχωτό της κεφαλής - Προσθέστε 10 σταγόνες tea tree σε ένα μπουκάλι organic σαμπουάν ~236ml. Ανακινήστε καλά το μπουκάλι πριν από κάθε χρήση.

  5. Για την ακμή - Προσθέστε 2-3 σταγόνες tea tree σε μια κουταλιά της σούπας βιολογικό ακατέργαστο μέλι. Απλώστε στο δέρμα, αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά και ξεπλύνετε. Τόσο το μέλι όσο και το έλαιο τσαγιού είναι εξαιρετικοί αντιβακτηριακοί παράγοντες.

  6. Για λοιμώξεις των πνευμόνων - Τοποθετήστε μια ή δύο σταγόνες tea tree στα χέρια σας και τρίψτε τα μαζί, τοποθετώντας τα πάνω από τη μύτη και το στόμα σας (φροντίστε πάντα να αποφεύγετε τα μάτια). Αναπνεύστε βαθιά για λίγο. Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για το αιθέριο έλαιο στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε επίσης να χρησσημοποιειτε το έλαιο σε ultrasonic, cool mist diffuser στον χώρο που συνήθως κάθεστε ή εργάζεστε. Ποτέ μην θερμαίνετε αιθέρια έλαια γιατί μπορεί να μειώσετε τα θεραπευτικά τους οφέλη.

 

BUY NOW Soria Natural, Tea Tree Oil only: 7.95€ Etherio Bio Stores

 

Έρευνες - Μελέτες αναφέρουν

1. Αντιβακτηριακό, αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό

Χρησιμοποιείται χρόνια για να απαλλαγούμε από τα βακτήρια που προκαλούν οσμές και ακμή. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι επίσης αποτελεσματικό σε αρκετά θανατηφόρα βακτήρια όπως το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη staphylococcus aureus, γνωστότερο ως MRSA, το οποίο σήμερα μαστίζει τα νοσοκομεία και τις ιατρικές μας εγκαταστάσεις.

> Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν το 1999 ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους βοηθάει το έλαιο είναι ενεργοποιώντας τα λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

> Γάλλοι ερευνητές που ερευνούσαν το έλαιο το 2006 δήλωσαν: «Το αιθέριο έλαιο Melaleuca alternifolia μπορεί όχι μόνο να δρα ως αντιφλεγμονώδης διαμεσολαβητής μέσω της αντιοξειδωτικής του δράσης, αλλά μπορεί επίσης να προστατεύσει αποτελεσματικά τον οργανισμό μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό των φλεγμονωδών κυττάρων χωρίς να επηρεάσει την ικανότητά τους να εκκρίνουν αντι -φλεγμονώδεις κυτοκίνες. »

> Η έρευνα του Οκτωβρίου 2016 που εμφανίστηκε στην Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία και τη Βιοτεχνολογία από Κινέζους ερευνητές διαπίστωσε ότι το έλαιο ήταν αρκετά αποτελεσματικό έναντι των Escherichia coli, Staphylococcus aureus (golden staph) και Candida albicans.

> Ένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με την ευρεία χρήση αντιβιοτικών είναι ότι τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή σε αυτά τα φάρμακα. Το 2015, Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έλαιο ήταν αποτελεσματικό έναντι του Staphylococcus aureus, το οποίο παρουσιάζει αντοχή σε πολλαπλά αντιβιοτικά φάρμακα.

> Είναι ενδιαφέρον ότι οι Μαλαισιανοί ερευνητές δημοσίευσαν ένα άρθρο το 2013 στο περιοδικό Phytomedicine, το οποίο διερεύνησε τη σχέση μεταξύ διαφόρων αιθέριων ελαίων και αντιβιοτικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κανένα από τα έλαια που αξιολογήθηκαν (συμπεριλαμβανομένης της melaleuca alternifolia) δεν προκάλεσε ανεπιθύμητη αντίδραση όταν ελήφθησαν με διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα. Διαπίστωσαν ότι η χρήση ορισμένων από τα αιθέρια έλαια (δηλαδή μέντα, κανέλα και λεβάντα) μαζί με αντιβιοτικά παρείχε συνεργιστικό αποτέλεσμα!


2. Αντικαρκινικό

> Κοινή έρευνα της Αυστραλίας και της Αμερικής που αναφέρθηκε στο περιοδικό Journal of Dermatological Science το 2012 διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έφεραν όγκο έδωσαν έναν συνδυασμό μελαλούκας alternifolia και διμεθυλοσουλφοξειδίου (DMSO) ενεργοποίησαν μια ανοσοαπόκριση και οδήγησαν σε θάνατο καρκινικών κυττάρων.

> Δύο μελέτες του 2010 στην Αυστραλία με ποντίκια διαπίστωσαν ότι το έλαιο και το κύριο ενεργό συστατικό του τερπενίου, η τερπινεν-4-όλη, είχαν αντικαρκινική δράση έναντι δύο καρκινικών κυτταρικών σειρών: μεσοθηλίωμα και μελάνωμα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το έλαιο τσαγιού «ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη» αυτών των δύο τύπων κυττάρων όγκου.

> Κινέζοι ερευνητές το 2009 ανέφεραν ότι το έλαιο είχε τόσο αντιμικροβιακές όσο και αντικαρκινικές επιδράσεις. Διαπίστωσαν ότι το έλαιο παρουσίασε ισχυρή κυτταροτοξικότητα (τοξικό για καρκινικά κύτταρα) έναντι ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού (MCF-7, τα οποία είναι θετικά στον ορμονικό υποδοχέα, διηθώντας καρκίνωμα του πόρου) και καρκινικά κύτταρα ανθρώπινου προστάτη (PC-3, που παρουσιάζουν υψηλές δυνατότητες μετάστασης).

> Ιταλική έρευνα που αναφέρθηκε το 2004 διερεύνησε το έλαιο Tea Tree ενάντια στα ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος (M14 WT), καθώς και στα κύτταρα μελανώματος ανθεκτικά στην αδριαμυκίνη. Το έλαιο προκάλεσε απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, έλλειψη καρκινικών κυττάρων) και στις δύο κυτταρικές γραμμές αλλά ειδικά στα ανθεκτικά στην αδριαμυκίνη κύτταρα.


3. Αντιμυκητιακό, αντι-μούχλικό

Το έλαιο τσαγιού χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για να βοηθήσει στη θεραπεία καταστάσεων όπως φαγούρα, μύκητα νυχιών και πόδι αθλητή λόγω των εξαιρετικών αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του.


> Το 2016 οι Ιταλοί ερευνητές εξέτασαν αρκετά διαφορετικά αιθέρια έλαια, όπως βασιλικό, μέντα, tea tree, λεβάντα, ρίγανη για τα αντιμυκητιασικά τους αποτελέσματα κατά της Candida albicans. Ανακάλυψαν ότι τα αιθέρια έλαια αναστέλλουν τόσο την ανάπτυξη όσο και τη δραστηριότητα του Candida albicans πιο αποτελεσματικά από ένα δημοφιλές αντιμυκητιασικό φάρμακο, την κλοτριμαζόλη.

> Μια αυστραλιανή μελέτη του 2015 που διερεύνησε τη μυκητιακή μόλυνση σε εσωτερικούς χώρους εξέτασε το tea tree oil και τέσσερις άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των απολυμαντικών βιομηχανικής αντοχής. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι από τις πέντε ουσίες που δοκιμάστηκαν, το έλαιο παρουσίασε την καλύτερη ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη των δύο μυκήτων που μελετήθηκαν. Το tea tree εφαρμόστηκε εξίσου αποτελεσματικά με ένα υγρό ή ατμό.

> Οι καρκινοπαθείς συχνά πάσχουν από στοματικές μολύνσεις ζύμης λόγω των θεραπειών που υποβάλλονται. Το 2006, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το tea tree ήταν αποτελεσματικό έναντι 301 διαφορετικών ειδών μυκητιασικών λοιμώξεων που βρέθηκαν στα στόματα 199 ασθενών με προχωρημένο καρκίνο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το έλαιο τσαγιού ήταν ακόμη αποτελεσματικό σε 41 μύκητες που ήταν γνωστό ότι είναι ανθεκτικοί στα παραδοσιακά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

> Παλαιότερες έρευνες που αναφέρθηκαν το 1992 από Αυστραλούς ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έλαιο τσαγιού ήταν αρκετά αποτελεσματικό στη θεραπεία των συμπτωμάτων του Tinea Ped (πόδι αθλητή). Σημείωσαν ότι το έλαιο ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το tolnaftate, έναν δημοφιλή αντιμυκητιασικό παράγοντα.


4. Αντιφλεγμονώδες, ανοσοδιεγερτικό

Υπάρχει πληθώρα ερευνητικών μελετών που πιστοποιούν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του Tea tree. Το 2014, Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκτός από αντιφλεγμονώδες, το έλαιο τσαγιού διεγείρει επίσης ανθρώπινα μακροφάγα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκεται στην καταπίεση και καταστροφή βακτηρίων, καρκινικών κυττάρων, μικροβίων κ.λπ.


5. Αντιπαρασιτικό

Μια μελέτη που αναφέρθηκε τον Μάιο του 2016 από Βραζιλιάνους ερευνητές ανακάλυψε ότι το έλαιο τσαγιού ήταν αποτελεσματικό έναντι των αυγών και των προνυμφών του Haemonchus contortus (γνωστός και ως το σκουλήκι του κουρέα, ένα κοινό παράσιτο μηρυκαστικών).

> Μια ιταλική μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι το tea tree ήταν αποτελεσματικό ενάντια στον ιπποειδή.


6. Αντι-ιικό

Το έλαιο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για την ανακούφιση του πόνου και του κνησμού από ανεμοβλογιά και κρύες πληγές, που προκαλούνται και οι δύο από τον ιό του απλού έρπητα. Έχει επίσης βρεθεί ότι είναι χρήσιμο κατά της γρίπης. ακόμη και το στέλεχος του ιού H1N1.


7. Θέματα Αναπνευστικού

Το έλαιο έχει μακρά ιστορία χρήσης για τη μείωση της συμφόρησης των πνευμόνων και των λοιμώξεων. Πράγματι, μια κινεζική μελέτη σε ζώα που αναφέρθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι ένα νανογαλάκτωμα από έλαιο τσαγιού ήταν αποτελεσματικό κατά της μυκητιακής και βακτηριακής πνευμονίας λόγω των αντιμικροβιακών, αντιμυκητιασικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Το έλαιο τσαγιού είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό κατά του βακτηρίου που προκαλεί τη νόσο του Legionnaire, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς τους πνεύμονες όπως η πνευμονία.

> Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν το 2009 ότι η Legionella pneumophila ήταν «εξαιρετικά ευαίσθητη» στο έλαιο τσαγιού. Δήλωσαν επίσης ότι το έλαιο τσαγιού πρέπει να διερευνηθεί για χρήση ως απολυμαντικό κατά της Legionella και για τον έλεγχο της μόλυνσης του συστήματος νερού σε μέρη όπως σπα, μικρές γραμμές νερού και σε αναπνευστικές ιατρικές συσκευές.


8. Εντομοαπωθητικό

Το έλαιο τσαγιού χρησιμοποιείται από αυτόχθονες Αυστραλούς για εκατοντάδες χρόνια ως εντομοαπωθητικό και επίσης ως βοήθημα για την επούλωση των δαγκωμάτων των εντόμων. Επιπλέον, μια μελέτη που αναφέρθηκε το 2015 από βραζιλιάνους ερευνητές διαπίστωσε ότι το έλαιο ήταν αποτελεσματικό έναντι δύο ειδών μύγας!


9. Στοματική υγεία και δόντια

Αν και γενικά δεν συνιστάται η λήψη του ελαίου εσωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία οδοντικών προβλημάτων. Δείτε "Προφυλάξεις" παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική χρήση.

> Το 2015, Ινδοί ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες για αιθέρια έλαια για να διερευνήσουν τη θεραπευτική τους επίδραση σε ένα οδοντιατρικό περιβάλλον. Διαπίστωσαν ότι τα αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά οφέλη από το έλαιο τσαγιού το έκαναν πολλά υποσχόμενο παράγοντα κατά των παθογόνων από του στόματος.

> Έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι είναι χρήσιμο για την περιοδοντική νόσο. Μια ινδική μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ένα τζελ από συνένζυμο Q10 και tea tree αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία της χρόνιας περιοδοντίτιδας.


10. Για το δέρμα

Ψωρίαση, έκζεμα, δερματίτιδα, πληγές, ηλιακά εγκαύματα, κονδυλώματα, ακμή και τσιμπήματα εντόμων… μέσα στους αιώνες όλες αυτές οι παθήσεις έχουν ανακουφηστεί με τη χρήση του Tea Tree. Η σύγχρονη επιστήμη προσελκύει τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο ευεργετικό.

> Μια ανασκόπηση του 2013 σε διάφορες μελέτες για το έλαιο από Ιρανούς επιστήμονες, συζητούν τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Δήλωσαν επίσης ότι το έλαιο επιτάχυνε την επούλωση πληγών και παρουσίασε αντικαρκινική δραστηριότητα.

> Μια μελέτη από Αυστραλούς ερευνητές, ανέφεραν στο British Journal of Dermatology το 2002 ότι το έλαιο μπόρεσε να μειώσει τη φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από ισταμίνη σε 27 εθελοντές.


Όπως μπορείτε να δείτε, οι αυστραλιανοί ιθαγενείς δεν είχαν λάθος! Το έλαιο tea tree έχει κυριολεκτικά δεκάδες εξαιρετικές χρήσεις.





300 views0 comments

Comments


bottom of page