Με σεβασμό για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα ζώα από την Lavera.
Εσύ ήξερες πως σχεδόν 100 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται για τα αντικείμενα που έχεις στο νεσεσέρ σου;
Καθημερινά πολλά ζώα θυσιάζονται, παρά την θέληση τους, στο βωμό της βιομηχανίας των καλλυντικών. Ειδικά τα παλαιότερα χρόνια πριν διαμορφωθεί, μια καινούργια φιλοσοφία, που φέρνει πιο κοντά την φύση με τον άνθρωπο και αριθμοί, όπως ο ανωτέρω δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, κανένας δεν γνώριζε τι συμβαίνει πραγματικά, κεκλεισμένων των θηρών, μέσα στα εργαστήρια.
Ας δώσουμε ένα τέλος σε μερικούς μύθους που κυκλοφορούν, ώστε να καταλάβουμε λίγους από τους λόγους που δεν πρέπει να γίνονται πειράματα σε ζώα.
Myth: Η ιατρική βασίζει την εξέλιξη της στα πειράματα στα ζώα:
Reality: Και όμως, η ιατρική βασίστηκε στην παρατήρησή υγειών και ασθενών ατόμων, στην ανατομία και στην πρακτική θεραπειών που βασίστηκαν στα βότανα.
Myth: Τα πειράματα στα ζώα ευθύνονται για την αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων:
Reality: Η αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων ευθύνεται κατά βάση στην εξάλειψη μολυσματικών ασθενειών και στην καλυτέρευση συνθηκών αποστείρωσης, περίθαλψης και αλλαγής διατροφικών ασθενειών.
Myth: Δεν μπορεί να υπάρξει ιατρική έρευνα χωρίς πείραμα σε κάποιο ζώο:
Reality: Οι περισσότερες σοβαρές ανακαλύψεις μέσα από έρευνες για εκφυλιστικούς ιούς οφείλονται σε ανθρώπους.
Myth: Αν δεν εμφανιστεί παρενέργεια σε κάποια ζώο τότε θα λειτουργεί σωστά και στον άνθρωπο:
Reality: Δεν ισχύει. Καθότι οι δύο οργανισμοί διαφέρουν κατά πολύ. Είναι ευρέως γνωστό πως παρόλο που έγιναν πειράματα σε ζώα και εξελίχθηκαν ομαλά, τα προϊόντα αναγκαστικά αποσύρθηκαν λόγω παρενεργειών στους ανθρώπους.
Myth: Δεν μπορούν να νιώσουν τι συμβαίνει όπως οι άνθρωποι:
Reality: ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ! Τα ζώα έχουν συναίσθηση και μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στο σώμα τους, γύρω τους. (Εδώ μπορούν να ορμηνεύσουν τον τρόπο που συναισθανόμαστε εμείς, τι συμβαίνει στο ίδιο τους το σώμα δεν θα νιώθουν!).
Αυτοί είναι μερικοί μύθοι που έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας. Και τώρα πάμε να δούμε πως θα κάνουμε την αλλαγή στο νεσεσέρ μας.
Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε πως είναι πολύ εύκολο, να κάνεις την αλλαγή στον καιρό που ζούμε και αυτό γιατί; Διότι, οι εταιρίες που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα αρχίζουν να πληθαίνουν και μπορείς να καταλάβεις εύκολα για ποιες πρόκειται, από το σήμα του οργανισμού PETA* (και όχι μόνο) που θα φέρουν στην συσκευασία των προϊόντων τους.
Και κάποιος θα ρωτήσει, αρκεί μόνο ο ισχυρισμός;
Ενώ εμείς θα απαντήσουμε πως όχι. Όμως υπάρχει μια μεγάλη βάση δεδομένων από τον ίδιο οργανισμό, όπου μπορείς να ανατρέξεις ανά πάσα στιγμή να βρεις την εταιρία που σε ενδιαφέρει και να εξακριβώσεις αν όντως έχει βάση ο ισχυρισμός της.
Συχνά μας γίνεται η ερώτηση τι σημαίνει cruelty free;
Cruelty Free σημαίνει δίχως βαναυσότητα και αφορά τα ζωάκια. Σημαίνει πως το προϊόν που κρατάς στα χέρια σου, δεν έχει παραχθεί μέσω πειραμάτων επάνω σε ζώα. (Ζήτωωω!!).
Ένα προϊόν που είναι vegan σημαίνει πως δεν κάνει και πειράματα σε ζώα;
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Vegan είναι το προϊόν που δεν περιέχει κανένα ζωικής προέλευσης παράγωγο στην σύσταση του. Δεν σημαίνει πως είναι και cruelty free (για να έχεις φτάσει εδώ, ξέρεις τι σημαίνει cruelty free).
Ισχύει πως όσες εταιρίες είναι vegan είναι και cruelty free;
Προφανώς και όχι, για αυτό και χρειάζονται οι πιστοποιήσεις. Για παράδειγμα, εμείς στην lavera φέρουμε για τα προϊόντα μας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς και το πάμε ένα βήμα πιο πέρα κάνοντας εδώ και καιρό τις συσκευασίες μας, ανακυκλώσιμες καθώς και κατασκευασμένες από ανακυκλωμένες ύλες!!! ( Το ‘’What goes around comes around’’ παίρνει άλλη διάσταση εδώ).
“Όλο το οικοδόμημα του πειραματισμού σε ζώα έχει στηριχθεί στην εξής αντίφαση:
“Ρωτήστε τους επιστήμονες γιατί πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: επειδή τα ζώα είναι σαν εμάς.
Ρωτήστε τους γιατί είναι ηθικά σωστό να πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: επειδή τα ζώα δεν είναι σαν εμάς.”
Καθηγητής Τσαρλς Ρ. Μέιγκελ
PETA*= ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΕΙΡΜΑΤΑ ΣΕ ΖΩΑ
Comentários