Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για διάφορους ρόλους, από την υποστήριξη της ανάπτυξης έως τη βοήθεια των νευρολογικών λειτουργιών. Είναι υπεύθυνος για τη δραστηριότητα περισσότερων από 300 διαφορετικών ενζύμων στο σώμα μας. Ψευδάργυρος και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Έχει ρόλο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ακεραιότητας του δέρματος και για τα κύτταρα που μεσολαβούν στην ανοσία, όπως τα ουδετερόφιλα και τα φονικά κύτταρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη ψευδαργύρου είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Ψευδάργυρος και ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Με συνολική ποσότητα 2–4 g, ο ψευδάργυρος είναι το δεύτερο πιο άφθονο ιχνοστοιχείο στο ανθρώπινο σώμα, με πρώτο τον σίδηρο. Σε αντίθεση με τον σίδηρο, ο ψευδάργυρος δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά μέσω των τροφίμων για να εξασφαλιστεί επαρκής παροχή.
Γιατί χρειαζόμαστε ψευδάργυρο;
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο με πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι το δεύτερο στοιχείο σε συγκέντρωση μετά το σίδηρο στο σώμα και το συναντούμε σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Συμβάλλει ενεργά σε περισσότερες από 300 ενζυμικές δράσεις. Κατέχει ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό, την πέψη των τροφών, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και πολλές άλλες διαδικασίες. Πώς ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα;
Ο ψευδάργυρος είναι γνωστός ότι βοηθά στη μείωση της διάρκειας ενός κοινού κρυολογήματος, αλλά πώς αλλιώς μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό το ρόλο του ψευδάργυρου στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανακάλυψαν την εξαρτώμενη από ψευδάργυρο θυμουλίνη, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη Τ λεμφοκυττάρων στον θύμο, πριν από τέσσερις δεκαετίες.
Κατά των λοιμώξεων
Ένας μεγάλος αριθμός ιδιαίτερα φλεγμονωδών ασθενειών, αλλά και η γήρανση, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία και ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής συνδέονται με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Έτσι, μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός ο ρόλος του ψευδαργύρου στην ανάπτυξη και επιδείνωση ασθενειών. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της βαθιάς κατανόησης των διαφόρων λειτουργιών του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου για την υγεία και τις ασθένειες. Ήδη οριακή έως μέτρια ανεπάρκεια ψευδαργύρου βλάπτει την ανοσία και καθυστερεί την επούλωση των πληγών. Επίσης, προκαλεί ανεξάρτητη από τη φλεγμονή χαμηλής ποιότητας παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών και αυξάνει το οξειδωτικό στρες.
Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε;
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου είναι 7 mg για τις γυναίκες και 9,5 mg για τους άνδρες. Προς το παρόν δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να ελέγξετε τα επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα σας. Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σχετικά σπάνια στη Δύση, όπου τείνουμε να τρώμε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι είναι πιο συνηθισμένη σε ηλικιωμένους –που μπορεί να τρώνε λιγότερο. Οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο, καθώς μία από τις πιο πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας και τα οστρακοειδή. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές φυτικές πηγές είναι επίσης πλούσιες σε ψευδάργυρο. Οι φακές για παράδειγμα περιέχουν περίπου 1,3 mg ανά 100 γραμμάρια και το τόφου περιέχει 2 mg ανά 170 γραμμάρια.
Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν: οστρακόδερμα θαλασσινά, τυρί, κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι. Υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο έχουν επίσης το ψωμί ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα vegan τρόφιμα. Καλές χορτοφαγικές πηγές ψευδάργυρου είναι: ρεβίθια, φασόλια, φακές, ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των κάσιους, και των αμυγδάλων, σπόροι (ιδιαίτερα κάνναβη, κολοκύθα και σουσάμι), τόφου.
Πριν πάρετε συμπλήρωμα ψευδαργύρου, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Αυτή η σύσταση καθίσταται επιβεβλημένη εάν ακολουθούμε φαρμακευτική θεραπεία οποιουδήποτε είδους.
Commenti